TEKİRDAĞ İL MEM ARGE

"Ortaokul ve Lise Öğrencileri Proje Etkinlikleri ve Yarışmalarına Hazırlık Stratejileri" konulu seminer gerçekleştirildi.



Yozgat Bozok Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Böyükata'nın katılımıyla ilimizde görev yapan öğretmenler ve öğrenim gören öğrenciler için çevrim içi seminer etkinliği gerçekleştirildi. 3 Ocak 2021 Pazar akşamı gerçekleştirilen toplantıda Prof. Dr. Mustafa Böyükata, "Ortaokul ve Lise Öğrencileri Proje Etkinlikleri ve Yarışmalarına Hazırlık Stratejileri" konusunda katılımcılara bilgilendirme yaptı. Seminer Ar-Ge birimimizde görev yapan Adem Özsoy'un moderatörlüğünde gerçekleştirildi. Prof. Dr. Mustafa Böyükata'nın etkileşimli bir yolla dinleyicileri de katarak yaptığı anlatımın, katılanları aktif tuttuğu ve seminerin iki saatten fazla sürmesine karşın katılımcıların semineri dikkatle takip ederek sorular sorduğu gözlendi.

Daha önce Tekirdağ için altı farklı etkinlikte yer aldığını ifade eden Prof. Dr. Mustafa Böyükata, konuşmasında proje döngüsü yönetimine ilişkin bilgiler verdi ve TÜBİTAK programları ile ilgili deneyimlerini paylaştı. Gönüllülük çalışmalarından da bahsederek, bilim okuryazarlığının erken yaşlarda kazandırılmasına vurgu yaptı. Prof. Dr. Mustafa Böyükata çocukların erken yaşta bilime ilişkin temel bilgi ve becerileri kazanmalarına dönük, ambiyans ve sinerji doğurucu ortamlar oluşturmak gerektiğini ifade etti.

Prof. Dr. Mustafa Böyükata, 1906 yılında Fizik Nobel Ödülü alan Joseph John Thomson'un elektronların parçacık özelliğini ortaya koyduğunu ve daha sonra oğlu George Paget Thomson'un 1937 yılında Fizik Nobel Ödülü aldığını, onun da elektronların dalga özelliğini ortaya koyduğunu hatırlattı. Bilimin ortamında olmanın etkisini de gösterdiğini belirterek, yapay radyoaktifliğin keşfinden dolayı Nobel Ödüllü Irene Joilet Curie'de annesi Marie Currie ve babası Pierre Curie'yi takip ettiğini ifade etti. Buradan hareketle, Aziz Sancar'ın başarısının yanı sıra, korona virüse karşı aşı geliştirip insanlığın umudu olan Türk kökenli iki bilim insanı, Özlem Türeci ve Uğur Şahin'in çalışmalarının da ülkemiz gençleri için önemli motivasyon kaynakları olduğuna değindi. Prof. Dr. Mustafa Böyükata, bu bağlamda TÜBİTAK proje faaliyetlerinin ve yarışmalarının önemini ortaya koyarak, 2021 yılı Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması ve Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması hakkında bilgiler verdi. Bu yönde öğretmen ve öğrencileri teşvik etti.

Programa iştirak eden öğretmenlerden bazıları, TÜBİTAK programlarının bilgilendirilmesi açısından çok güzel bir toplantı olduğunu belirttiler. Seminerin hem projelere genel hazırlık açısından, hem de bilimsel çalışmalar konusunda farkındalık oluşturulması açısından faydalı olduğu yönünde düşünceler beyan edildi. Öğrencilerin ilgisi dikkat çekici düzeydeydi. Öğrencilerden bazıları seminer etkinliği ile ilgili olarak "eğitimin faydalı olduğu", "çoğu şeyi anladığı", "yüz yüze ders kadar etkili olmasa da faydalı olduğu", "TÜBİTAK programlarının da TEKNOFEST gibi olduğu için çok sevindiğini, hayalinde olan akıllı ve engelli arabasını yapmak için büyük bir fırsat olduğunu" belirttiler.

Geleceğin bilim insanlarının yetiştirilmesinde, böylesi özverili çalışmaların önemli katkısı olacağı da ifade edilerek, katılımcılar ile Tekirdağ İl Milli Eğitim Müdürlüğü Ar-Ge biriminden Emre Bilgin ve Adem Özsoy tarafından Prof. Dr. Mustafa Böyükata'ya teşekkür edildi.

100. Yıl Mahallesi İnci Sokak No 17.19/1 59100 Süleymanpaşa / TEKİRDAĞ - 0 282 261 20 11 Dahili 145

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.